Yatan Hasta Ziyaret ve Refakat Kuralları
11 Şubat 2019

1-AMAÇ: Kurumumuzda yatarak teşhis ve tedavisi yapılan hastaların refakatçi ve ziyaretçileri için hazırlanan düzenlemelerin tanımlanmasıdır.

2-
KAPSAM:  Kurumumuzun tüm yataklı ünitelerini kapsar.

3- KISALTMALAR:

4- TANIMLAR:

5- SORUMLULAR:
Tüm çalışanlar, Hasta ziyaretçi ve refakatçileri

6- FAALİYET AKIŞI:

6.1. Ziyaretçi Kuralları:

6.1.1. Hasta ziyaret saatleri her gün 12:30-13:30 saatleri arasında yapılmaktadır.
6.1.2. Hastaların istirahat edebilmeleri ve tedavilerinin yapılabilmesi için ziyaret saatleri dışında hasta ziyareti için ısrar edilmemelidir.
6.1.3. Hasta ziyaretleri 15 dk.dan fazla uzun tutulmamalıdır.
6.1.4. Her hasta başında aynı anda üçten fazla ziyaretçi olmamalıdır.
6.1.5. Hasta odalarında ve koridorlarda diğer hastaları rahatsız edecek derecede yüksek sesle konuşulmamalıdır.
6.1.6. Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, aynı odada kalan diğer hastalara da herhangi bir gıda verilmemelidir.
6.1.7. Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemeli, gereksiz ve meraklı sorular sorular sorulmamalıdır.
6.1.8. Hastanın, doktorun veya hemşiresinin onayı haricinde her türlü yiyecek-içecek ve canlı çiçek getirilmemesi hastanızın sağlığı açısından önemlidir.
6.1.9. Ziyaretçilerin kendi hastaları haricinde servis içerisindeki diğer hasta odalarına ve birimlerine girmemeleri gerekmektedir.
6.1.10. 11 yaşından küçük çocuklar ziyarete kabul edilmeyecek olup, hasta ziyaretine getirilmemelidir.
6.1.11. Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan, herhangi bir kronik hastalığıolan hastalar ile enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler hasta ziyaretinde bulunmamalıdır.
6.1.12. Ziyaret süresince hasta yataklarına oturulmamalıve hastane ortamında bulunan her şeyletemas etmekten olabildiğince kaçınılmalıdır.
6.1.13. Ziyaret öncesi ve sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır.
6.1.14. Ziyaretiniz süresince kıyafetinize hastalara ait kan ve vucut sıvıları sıçramış ise mutlaka yıkayınız.
6.1.15. Ziyaretçiler, kendi sağlıkları ve hasta sağlığı açısından hasta ile yakın temasta (öpme, sarılma vs.) bulunmamalıdır.
6.1.16. Tuvalet ve lavabo ihtiyacınızı servislerde bulunan genel kullanıma açık tuvaletlerde giderebilirsiniz.
6.1.17. Ziyaret esnasında hastaları psikolojik olarak etkileyecekmoral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
6.1.18. Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
6.1.19. Hastanenin tüm kapalı alanlarında sigara içilmemelidir.
6.1.20. Tıbbi donanım kullanılan alanlarda cep telefonu kullanmayınız.
6.1.21. Ziyaret süresince hastane temizlik kurallarına riayet edilmeli, çöpler mutlaka çöp kovalarına atılmalıdır.
6.1.22. Doktorunun izin vermediği özel durumlarda hasta ziyaret için ısrar edilmemelidir.

6.2. Refakatçi Kurallar;
6.2.1. Sağlık kurumlarında hizmetlerin aksamaması için refakatçi ve ziyaretçiler belli kurallara uymalıdırlar.
6.2.2. Hastaların yanında refakatçi bulundurumlası doktorun onayı ile belirlenir ve her hastanın yanında en fazla 1 refakatçi bulunabilir.
6.2.3. Refakatçinin erkek veya bayan olmasına hastanın ve servisin durumuna göre karar verilir.
6.2.4. Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi kartlarını sürekli takılı tutmak zorundadır.
6.2.5. Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri gerekmektedir.
6.2.6. Refakatçilerimizin mümkün olduğunca az eşya getirmeleri ve getirmiş oldukları eşyaları klinikte gösterilen dolaplara yerleştirmeleri gerekmektedir.
6.2.7. Refakatçilerimiz için gerekli olan temel eşyalar iç çamaşırı, pijama, terlik, diş fırçası ve macunu, havlu ve gerektiği kadar dış giyimdir.
6.2.8. Hastanemizde sabah kahvaltısı 06:30-07:00, öğle yemeği 11:30-12:00, akşam yemeği 17:30-18:00 saatelerinde odanızda verilmektedir.
6.2.9. Refakatçilerimizin hekim veya hemşirelerin bilgisi dışında dışarıdan yiyecek içecek getirmeleri yasaktır.
6.2.10. Refakatçilerimizin; sık sık refakatçi değişikliğine gitmemeleri, değişikliğin zorunlu olması halinde durumu klinik sorumlu hemşiresine bildirmeleri gereklidir.
6.2.11. Refakatçiler hastanede kesinlikle tütün ve alkollü madde kullanamazlar.
6.2.12. Refakatçilerimizin hasta ve yataklarına oturmaları ve yatmaları kesinlikle istenmemektedir.
6.2.13. Yemek tepsileri yerlere ve kapı önlerine bırakılmamalıdır. Elerktrik düğmeleri ve musluklar açık bırakılmamalıdır.
6.2.14. Oda içine ve pencere önüne çamaşır asılmamalıdır.
6.2.15. Refakatçiler kendileri için ayrılmış bulunan refakatçi koltuğunu kullanacaklardır.
6.2.16. Refakatçilerimizin her türlü istek ve şikayetlerini öncelikle klinik çalışanlarına iletmesi, çözüm için en kolay yol olacaktır.
6.2.17. Güvenliğiniz için hastalarınızın yanında fazla para veya değerli eşya bulundurmayınız.
6.2.18. Hastalarımıza refakat süresince vizit ve tıbbi bakım sırasında doktor ile hemşirelerin uyarılarına uyunuz.
6.2.19. Refakatçiler (hekim vehemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır.
6.2.20. Hastane vezneleri dışında hiçbir birim yada personele ödeme yapmayınız.
6.2.21. Tanımadığınız kişilerden yardım kabul etmeyiniz.
6.2.22. Refakatçiler ilgili hekim yada hemşire istemi dışında, hastalarını hastane dışına çıkarmayacakveya yatağını değiştirmeyecektir.
6.2.23. Refakatçilerimizin temel sağlık-hijyen kurallarına dikkat etmeleri ve mümkün olduğunca banyo yapmaları gerekmektedir.
6.2.24. Refakatçiler hastaneye ait eşyaları düzenli ve temiz tutmalı, herhangi bir zarar vermemelidir.
6.2.25. Kuralların ihlali halinde, ilgili kişinin refakatçi olarak kalması kabul edilmeyecektir.